Wysłany: 12-03-2010, 23:57 INSULINA NA WYSKOK CUKRU NAD RANEM!!!!?????
Witam was serdecznie!!!
Mam problem i szukam rozwiazania ,od czasu kiedy urodziłam córeczke a to juz prawie 3 lata walcze z efektem wielkiego wyskoku cukru w godzinach 8-9 rano.jestem na Humalogu i Humulinie N.
Zastanawiam sie czy nie zmienić insuliny długodziałajacej żeby zapobiec temu problemowi,bo nie ukrywam ,ze to mecząca sprawa.
moze ktos z was borykał sie z podobnym problemem i zna LEKARSTWO na ta złośliwość!!!!
Słodki staż: 2001
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Wiek: 28 Dołączył: 08 Mar 2010 Posty: 229 Skąd: Wilage - city..
Wysłany: 13-03-2010, 00:14
Cześć ja od poczatku choroby jestem na Gensulin R i Gensulin N Musze przyznac iz ta polska insulina doskonale się u mnie sprawdza Przez pierwsze 3 lata choroby poziomy cukrów powyzej 200 mg/dł mozna by ło policzyc na palcach jednej dłoni Puzniej przezstałem dbac i glikemia wachała mi się od niedocukrzen aż po bardzo wysokie poziomy No ale jak juz napisałem insulina sprawdza się u mnie świetnie Jakiekolwiek niedogodności wynikają jedynie z mojej winy ....
Nie wolno generalizować typu leków i rodzaju leczenia dlaq karzdej osoby z nas Gdyz kazdy jest inny i u kazdego najlepsze efekty przyniosą rózne leki .
Jesli twoja waga jest wpożądku a ty przestrzegasz diety To sprawdz o której godzinie poziom glukozy zaczyna ci rosnąć Ja przez jakis czas borykałem się z podobnym problemem i okaząło się że poziom cukru w nocy był bardzo niski i dlatego nad ranem organizm podbijał mi glikemie na b. wysoki poziom . U mnie wystarczyło przywrucenie odpowiedniej diety i ćwieczenia Przez 10 lat które choruje zawsze kiedy się pilnuję i prowadze chigieniczny tryb zycia poziomy glukozy miałem zawsze idealne . Niestety czasami daje o sobie znac rutyna i wszystko się sypie Ale trzeba się wziąśc w garsc i isc dalej
Jestes kobieta i w dodatku matką więc nie wiem jaki wpływ w twoim przypadku ma macierzynstwo . Z doswiadczenia powiem ci że 99 procent lekarzy diabetologów gó...o wie o tej chorobie i najlepiej jest samemu opracować optymalną dla nas dietę aktywnośc fizzyczną i tryb zycia .... Zacznij od skontrolowania poziomów w nocy i sama dojdziesz do tego jak to skorygować POZDRAWIAM
_________________ Wieko trumny od strony uzytkownika nie jest ozdobne .
Słodki staż: 1998
Insulina: NovoRapid
Insulina 2: Insuman Basal
Glukometr: Contour TS Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 31 Lip 2004 Posty: 2013 Skąd: Zielona wyspa
Wysłany: 13-03-2010, 04:10
a ja mam teraz tego typu problem przykładowo godzina 22 cukier 110 daje 50 j N GODZINA 24.-109 GODZINA 2 -140 GODZINA 4 -190 I sobie rosnie .celowo robie pomiar w nocy co 2 -3 godziny zeby wykryc brzask .a go jakos w pomiarach nie widze wiec nie wiem czy to Gensulina n wcale nie dziala (aha nie jem zadnych posilkow o 22 )
ale tak olbrzymia dawka insuliny powinna chodziaz lekko cos obniży,zauważyłem kiedys ze zdarzyło mi sie nie dac insuliny na noc i tez bylo 200 rano tyle ze tej insuliny w organizmie nie bylo.
wyglda to na typowe odbicie .ale nim raczej nie jest.
dam jutro 10 j n wiecej i zobacze co sie stanie
[ Dodano: 13-03-2010, 04:23 ]
chodzi o insuline Gensulin N.Moze ktos ma jakies sugestie.pomiar co godzine w nocy tez jest wykonalny are raczej klopotliwy:)Nasuwa mi sie pytanie jaki poziom cukru organizm uznaje za niski i powoduje brzask ,moze to z tym zwiazane.
_________________ Lecz kiedy wybije godzina powstania,
magnatom lud ucztę zgotuje,
muzykę piekielną zaprosi do grania,
a szlachta niech wtedy tańcuje.
Cukrzyca typ 1 wykryta 15 maja 1998.
Ostatnio zmieniony przez RAMZES 13-03-2010, 04:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 13-03-2010, 10:42
Widzę ze spore dawki sobie nażuciłeś Ja uzywam Gensulinu R 3x dziennie srednio po 15 jednostek a na wiosnę i lato ponizej 8 j. gdyż wysiłek fizyczny zwiększa wrazliwośc komurek na insuline . Gensulin N. Mam stałą dawke 15 j .
Sprubuj w cwiczeniami to powoinno znacznie zmniejszyc zapotrezbowanie nan insuline A jesli nie lubisz cwiczyc to zrób sobie dodatkowę jednosti Gen. R przed spaniem mi to pomaga Pozdrawiam
Glukometr: Contour TS Pomógł: 2 razy Wiek: 30 Dołączył: 31 Lip 2004 Posty: 2013 Skąd: Zielona wyspa
Wysłany: 13-03-2010, 11:41
no mi dobre efekty daje wstrzkiwanie R ale o 2 w nocy czyli przerwany sen .idalem bylby dla mnie lantus niesteyty z przyczyn finansowych biore Gensuline. cwiczyc cwicze ,rowerek ,brzuszki w ciagu dnia raczej bez problemowo .musze poprostu dojac czymu w nocy tak sie dzieje .
Słodki staż: 01.08.2006
Leczenie: Pompa
Glukometr: Accu-Chek Nano
Pompa: Paradigm Veo Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 1384 Skąd: z domu
Wysłany: 13-03-2010, 13:09
mada, jeśli Cię stać, to warto pomyśleć nad zmianą insuliny-bazy na Levemir lub Lantus. Jeśli Levemir to najlepiej podawany 2x dziennie, jeśli Lantus 1x dziennie i najlepiej wieczorem, wtedy nie powinno być problemów z za dużym cukrem z rana
_________________ T1 od sierpnia 2006
Pompa insulinowa od 6 czerwca 2007
Wysłany: 13-03-2010, 18:03
supergirl napisał/a:
mada, jeśli Cię stać, to warto pomyśleć nad zmianą insuliny-bazy na Levemir lub Lantus. Jeśli Levemir to najlepiej podawany 2x dziennie, jeśli Lantus 1x dziennie i najlepiej wieczorem, wtedy nie powinno być problemów z za dużym cukrem z rana
No tak prosze sznownej pani ale przy tej insulinie wydaje mi się ze trzeba drastycznie przstrzegac diety a przy Gensulinie w moim wypadku jem kiedy chce i robię co chce Dieta dla mnie nie istnieje poprostu trzeba robic wszystko z umiarm i jest słodko hehe pozdrawiam
Słodki staż: 05.09.2008
Insulina: Humalog
Insulina 2: Lantus
Glukometr: Optium Xido Pomogła: 25 razy Wiek: 20 Dołączyła: 04 Paź 2008 Posty: 2580 Skąd: Wrocław
Wysłany: 14-03-2010, 00:11
Mihaił napisał/a:
przy tej insulinie wydaje mi się ze trzeba drastycznie przstrzegac diety
Nie, to jest insulina długodziałająca, powiedziałabym, że z nią można przestrzegać diety jeszcze "mniej", niż na insulinach typu Gensulin N, Insulatard, Humulin N, bo Lantus i Levemir są bezszczytowe.
Oprócz Lantusa czy Levemiru bierze się jeszcze insulinę krótkodziałającą do każdego posiłku, a to właśnie krótkodziałająca ma znaczenie jeśli chodzi o dietę (podajesz jej taką ilość, jaka jest Ci potrzebna do zjedzenia konkretnej liczby WW i kiedy chcesz).
Słodki staż: 01.08.2006
Glukometr: Accu-Chek Nano
Pompa: Paradigm Veo Pomogła: 3 razy Wiek: 27 Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 1384 Skąd: z domu
Wysłany: 14-03-2010, 00:45
Mihaił napisał/a:
No tak prosze sznownej pani ale przy tej insulinie wydaje mi się ze trzeba drastycznie przstrzegac diety
Mylisz się kolego - szanowny panie.
Dianka napisał/a:
Nie, to jest insulina długodziałająca, powiedziałabym, że z nią można przestrzegać diety jeszcze "mniej", niż na insulinach typu Gensulin N, Insulatard, Humulin N, bo Lantus i Levemir są bezszczytowe.
I to jest racja
_________________ T1 od sierpnia 2006
Pompa insulinowa od 6 czerwca 2007
Wysłany: 14-03-2010, 06:16
no nie ma takich ,sam przechodzilem ten okres tymbardziej ze krotko dzialajaca gensulina ma jedna wada wolno zaczyna dzialac ma ze tak powiem 2 malutki szczyt po paru godzinach a to nie jest mi na reke .
no coz jak pisałem w poprzednim poscie zwiekszylem dawke na noc
czyli tej nocy godzina 22-131 gensulina N 49j,godz01-127,godz 4.20-103,wiec teraz czekam na najwazniejszy pomiar czyli rany o 7.40,lepiej zeby byl dobry bo sie zdenerwuję:)
Wysłany: 14-03-2010, 10:43
supergirl napisał/a:
Mihaił napisał/a:
No tak prosze sznownej pani ale przy tej insulinie wydaje mi się ze trzeba drastycznie przstrzegac diety
Mylisz się kolego - szanowny panie.
Dianka napisał/a:
I to jest racja
Nie dokonca o to michodziło drodzy przyjaciele chodzi mi bardziej o Gensulin R a nie o bazę i o to ze jesli chce wyjsc z przyjaciółmi na impreze lub poprostu mam aktywny dzien to łatwiej jest mi na bierząco zmieniac plany mogę zrobic mniej , wiecej , dostrzyknąć kiedy chce lub nie brac wcale i rezultaty sa zadowalajace Wydaje mi się ze dobranie leczenia dla karzdego zalezy od stylu zycia i tyle .
Byc moze sie myle bo niewiele wiem o twojej insulinie Ale po to jest te forum aby rozmawiać i dowiadywac się od siebie nawzajem czegoś nowego Pozdrawiam .
Słodki staż: 1996
Wysłany: 14-03-2010, 10:43
Dajcie sobie spokój z gensulinami; jeśli nie levemir/lantus to humulin/insulatard! gensuliny generalnie nie są najlepsze oględnie rzecz ujmując...
pzdr
pawelarc
[ Dodano: 14-03-2010, 10:47 ]
Mihaił napisał/a:
Nie dokonca o to michodziło drodzy przyjaciele chodzi mi bardziej o Gensulin R
lepszym wyborem jest insulina typu Actrapid, a jeszcze lepszym typu Humalog/Novorapid; przy tych ostatnich to naprawdę prawie "hulaj dusza..." a i korekty działają szybko i sensownie!
pzdr
pawelarc
Słodki staż: 5 lat
Glukometr: Accu-Chek Active Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 1875 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 14-03-2010, 13:16
Na efekt brzasku cierpie dokladnie od lata ubieglego roku. Pojawil sie jak grom z jasnego nieba. Wczesniej wstawalam z cukrami do 100, a potem stopniowo bylo 120, 150 a potem juz non stop ponad 200. Moja natura kazala mi od poczatku ostro z tym walczyc wiec zmienialam insuliny. Levemir, Lantus sprobowalam wszytskiego- efekty podobne czy cukier od 3 rosl. I dwie dawki na dobe nie pomogly. Teraz jestem na Insulatardzie (2 razy na dobe)w zwiazku z planowana ciaza. Jest taniej ale o 3 w nocy od wielu juz miesiecy noc w noc wstaje na zastrzyk. Jedynym rozwiazaniem wedlug mnie bylaby pompa ktora pozwala na zwiekszenie bazy o danej porze. Ja jednak chce zostac na penach wiec traktuje ta nocna pobudke jak mycie zebow i pozostaje mi tylko wierzyc ze brzask jak przyszedl nieoczekiwanie tak moze kiedys tez sobie pojdzie Faktem jednak jest ze w dzien mam duzo lepsze cukry niz w godzinach 2 - 6 rano bo nie zawsze reakcje organizmu da sie przewidziec
Leczenie: Peny Pomógł: 18 razy Dołączył: 16 Wrz 2009 Posty: 6587 Skąd: ToxiCity
Wysłany: 14-03-2010, 18:17
Elfik102 napisał/a:
Na efekt brzasku cierpie dokladnie od lata ubieglego roku
O której jesz kolację?
[ Dodano: 14-03-2010, 18:20 ]
Mihaił napisał/a:
Nie dokonca o to michodziło drodzy przyjaciele chodzi mi bardziej o Gensulin R a nie o bazę i o to ze jesli chce wyjsc z przyjaciółmi na impreze lub poprostu mam aktywny dzien to łatwiej jest mi na bierząco zmieniac plany mogę zrobic mniej , wiecej , dostrzyknąć kiedy chce lub nie brac wcale i rezultaty sa zadowalajace Wydaje mi się ze dobranie leczenia dla karzdego zalezy od stylu zycia i tyle .
Poczytaj o Novorapidzie lub Humalogu. Po co kijem Wisłę zawracać?
To tyle w temacie.
Słodki staż: od 1980
Typ cukrzycy: Typ 2
Wysłany: 16-03-2010, 11:52
Witaj Mada
Poproś lekarza o zmianę Humuliny N na mieszankę analogową Humalog MIX 50 i wstrzyknij przed kolacją taką dawkę aż osiągniesz 90 - 100
Przy tym staraj się zjeść taką samą dawkę WW, kolacja to 5 - 6
Wstrzymaj się z analogiem długodziałającym ( levemir) na to jest zawsze czas i jest
to twarda insulina.
Podaj dawki i godz. wstrzyknięć
Pozdrawiam.
[ Dodano: 16-03-2010, 17:12 ]
Ponieważ jest parę typów porannego przecukrzenia
i wymaga to sporego opisu, odsyłam wszystkich z takimi objawami do
referatu Dr n. med. Trojanowskiego z kliniki diabetoligii byłej WAM w Łodzi
Wysłany: 24-03-2010, 04:28
widze ze wczesny ranek a wszyscy spia:))
gaciek83 albo za malo insuliny na noc albo hipo w nocy nie ma bata we wsi.
Jest tu sporo tematów tego typu poczytaj .
glucophage to moze dlatego ze lato idzie i każdy nawet "lekarz"chce gdzieś na te wczasy wyjechać nie koniecznie do Polski.
Słodki staż: 2007
Glukometr: Accu-Chek Active Pomogła: 2 razy Wiek: 29 Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 1348 Skąd: KRK
Wysłany: 12-05-2010, 09:56
zazwyczaj jak zasypiam z cukrami powyżej setki np wczoraj 127 to nad ranem mam zawsze ciut więcej dziś było 147 stąd moje pytanie czy powinnam zwiększyć Lantusa o jedno więcej biorę zawsze 13j. niezależnie od wyników cukru. czy możne brać jednostkę NovoR.?, tak na zbicie.
_________________ Czym w końcu jest kłamstwo? Prawdą w masce.
Słodki staż: 5 lat
Glukometr: Accu-Chek Active Pomogła: 1 raz Wiek: 28 Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 1875 Skąd: Podkarpacie
Wysłany: 12-05-2010, 10:58
Na efekt brzasku mam swietny sposob - ciąża - gdybym wiedziala ze to tak dziala to wpadlabym na ten pomysl wczesniej Wstawalam z cukrem ok. 200 gdy nie dalam zastrzyku o 3, dawalam wiec regularnie ale i takrano bylo zawsze ponad 100, a czasami i 140.
Teraz bez zastrzyku nocnego wstaje z cukrem 60-100 Naprawde polecam
[ Dodano: 12-05-2010, 10:59 ]
kaami napisał/a:
czy możne brać jednostkę NovoR.?, tak na zbicie.
ja tak robiłam przez jakiś czas i sprawdzało się, tylko nie wiem do dziś czy dla 1 j warto się dodatkowo kłuć?
Słodki staż: 4 lata
Wiek: 22 Dołączyła: 15 Maj 2009 Posty: 550 Skąd: Wejherowo/Gdynia
Wysłany: 12-05-2010, 11:08
Ja bym spróbowała z podwyższeniem lantusa o tą 1 j ponieważ to on jest głównie odpowiedzialny za ranny cukier, jeśli to nic nie pomoże to kombinować z dostrzykiwaniem NovoRapidu.
_________________ 100% cukru
_______________________________ ~~GKS Wybrzeże- zawsze wierni~~____________________________
Słodki staż: 4 lata
Wiek: 22 Dołączyła: 15 Maj 2009 Posty: 550 Skąd: Wejherowo/Gdynia
Wysłany: 12-05-2010, 11:24
Elfik102 napisał/a:
W moim przypadku dodanie 1 j Levemiru powodowalo nocne hipo, a 1j Novorapidu regulowala ladnie cukier
dlatego mówię, że trzeba to na sobie wypróbować, bo ja będąc jeszcze na penach i np kładąc się z cukrem 120 miałam w nocy lekkie hipo a rano nadal cukier 140 wiec dostrzykiwanie 1 j NovoR pogorszyłoby tylko sprawę... lekarka mi wtedy podwyższała lantusa i było wszystko ok.
_________________ 100% cukru
_______________________________ ~~GKS Wybrzeże- zawsze wierni~~____________________________
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum