forum.mojacukrzyca.org Strona Główna


 
   
 
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Olej lniany
Skrzat 
łoże szyderców ;)



Autor tematu
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Lis 2006
Posty: 685
Skąd: Radom
Wysłany: 20-09-2009, 13:55   Olej lniany

Dostałam od szefa butelkę oleju lnianego, z przeznaczeniem nie tylko do sałatek, surówek itd., ale także do codziennego porannego wypijania ok. łyżeczki tak ogólnie na poprawę zdrowia. W jego przypadku świetnie pomógł na przesuszoną skórę. Informacje jakie znalazłam w internecie to same zachwyty. Czy ktoś z Was miał do czynienia z olejem lnianym?
_________________
- skąd idziesz chłopcze?
- z ciemności
- co tam robiłeś?
- pilnowałem złych myśli
www.pajacyk.pl www.polskieserce.pl
 
 
 
rudaw 


Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Pompa
Wiek: 37
Dołączyła: 13 Maj 2009
Posty: 110
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-09-2009, 15:16   

Mój kot używa na sierść.
Jesteśmy zadowoleni ;-)
 
 
Skrzat 
łoże szyderców ;)



Autor tematu
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Lis 2006
Posty: 685
Skąd: Radom
Wysłany: 21-09-2009, 15:59   

To, że na sierść jest dobry to wiem, dobrze wpływa też na pazury :-] Ale, ale nie interesują mnie eksperymenty na zwierzętach, ale na żywych ludzkich organizmach, najlepiej autoeksperymenty ;)
_________________
- skąd idziesz chłopcze?
- z ciemności
- co tam robiłeś?
- pilnowałem złych myśli
www.pajacyk.pl www.polskieserce.pl
 
 
 
dino1 
już nie myślę



Słodki staż: 15 lat
Typ cukrzycy: Typ 2
Leczenie: Peny
Insulina: NovoRapid
Insulina 2: Insuman Basal
Glukometr: Microdot
Pomógł: 4 razy
Wiek: 68
Dołączył: 26 Cze 2007
Posty: 464
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 22-09-2009, 17:36   

Tak, to jest bardzo zdrowe :)
Polecam także "żucie oleju wg prof. Kranaucha z Kijowa:
http://forum.gazeta.pl/fo...leczniczo_.html
 
 
al 



Słodki staż: 12 lat
Leczenie: Pompa
Insulina: Apidra
Glukometr: Care Sens N POP
Pompa: Paradigm 715
Pomogła: 28 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 14 Lut 2004
Posty: 4590
Skąd: z Saskiej Kępy
Wysłany: 15-10-2009, 18:55   

Dziś się dowiedziałam od prof. Kunachowicz, że olej lniany jest bardzo wrażliwy na utlenianie i nie powinno się jeść tego butelkowanego kupowanego w sklepach, a już pod żadnym pozorem nie można na nim smażyć. Olej ten można bezpiecznie spożywać w postaci kapsułek.
_________________
dietolog ;)

Hipo?Potem!
 
 
 
Skrzat 
łoże szyderców ;)



Autor tematu
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Lis 2006
Posty: 685
Skąd: Radom
Wysłany: 20-10-2009, 08:34   

al napisał/a:
olej lniany jest bardzo wrażliwy na utlenianie

Pytanie może i głupie ale co to tak po ludzku w przypadku oleju znaczy? Traci swoje właściwości czy staje się szkodliwy, czy cośtamjeszcze?
_________________
- skąd idziesz chłopcze?
- z ciemności
- co tam robiłeś?
- pilnowałem złych myśli
www.pajacyk.pl www.polskieserce.pl
 
 
 
slodziutka 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 28 Cze 2002
Posty: 2741
Skąd: stąd
Wysłany: 20-10-2009, 17:43   

jeśli dobrze kojarzę fakty ;) to w wyniku utleniania tworzą się wolne rodniki. one mogą być niebezpieczne m. in. na dla naszego DNA.
 
 
al 



Słodki staż: 12 lat
Leczenie: Pompa
Insulina: Apidra
Glukometr: Care Sens N POP
Pompa: Paradigm 715
Pomogła: 28 razy
Wiek: 28
Dołączyła: 14 Lut 2004
Posty: 4590
Skąd: z Saskiej Kępy
Wysłany: 21-10-2009, 16:16   

Tak, taki olej zaczyna być szkodliwy dla zdrowia. W dokładny mechanizm zachodzących reakcji się nie zagłębiałam :-oops
_________________
dietolog ;)

Hipo?Potem!
 
 
 
szoter47 
szoter47


Słodki staż: 2009-08
Typ cukrzycy: Typ 2
Leczenie: Tabletki
Wiek: 66
Dołączyła: 06 Lut 2010
Posty: 135
Skąd: Śląsk
Wysłany: 16-01-2012, 09:43   olej lniany

Co wiecie w tym temacie? To podobno cudowny lek na wszystko.Do sałatek do zimniakó i wogóle.
czy to cos można używać do smażenia? A może tylko do surówek?

[ Komentarz dodany przez: matimartyna: 16-01-2012, 12:13 ]
Temat scalono z istniejącym, proszę nie powielać tematów i korzystać z wyszukiwarki.
_________________
TERESA
 
 
eleventeen 


Typ cukrzycy: Lada
Glukometr: OneTouch Select
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2012, 10:17   

Tluszcze wielonienasycone nie radza sobie z wysokimi temperaturami, wiec nie smaz na tym. Prawdopodobnie polecany jest glownie ze wzgledu na wysoka zawartosc omega 3, a tych w diecie wiekszosci jest zdecydowanie za malo, szczegolnie w porownaniu do omega 6 ktorych jemy za duzo. Tak wiec na zimno jako uzupelnienie omega 3 jest dobrym olejem, ale tez z umiarem.
 
 
Skrzat 
łoże szyderców ;)



Autor tematu
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 21 Lis 2006
Posty: 685
Skąd: Radom
Wysłany: 16-01-2012, 10:41   

http://forum.mojacukrzyca...pic.php?t=10082
Kiedyś przez długość jednej butelki stosowałam, zalecenie było 1 łyżeczkę (albo łyżkę, nie pamiętam) rano na czczo. Oczywiście dorzucałam też do sałatek, sosów itp. Nie pamiętam jakichś szczególnych efektów ani na + ani na -. Może za krótko używałam.
_________________
- skąd idziesz chłopcze?
- z ciemności
- co tam robiłeś?
- pilnowałem złych myśli
www.pajacyk.pl www.polskieserce.pl
 
 
 
szoter47 
szoter47


Słodki staż: 2009-08
Typ cukrzycy: Typ 2
Leczenie: Tabletki
Wiek: 66
Dołączyła: 06 Lut 2010
Posty: 135
Skąd: Śląsk
Wysłany: 16-01-2012, 11:31   

Nie zauważyłam że ten temat juz był.Poczytałam i dalej nie wiem więcej za czy przeciw
_________________
TERESA
 
 
candycane 


Dołączyła: 30 Sty 2012
Posty: 8
Skąd: Poznań
Wysłany: 30-01-2012, 11:50   

jest zdrowy, jak to oleje roślinne :) niestety dość szybko się psuje. wiem, że olej rzepakowy chroni przed zachorowaniem na cukrzycę II typu, ale nie wiem czy to tak samo działa przy oleju lnianym...
 
 
malwina 



Słodki staż: 01.09.2006
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Insulina: NovoRapid
Insulina 2: Lantus
Glukometr: Accu-Chek Performa
Pomogła: 2 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 29 Lip 2012
Posty: 152
Skąd: śląskie
Wysłany: 07-08-2012, 02:36   

olej lniany jest dobry na odżywienie skóry od wewnątrz, najlepiej przyswajalny jest z białkiem, ja jem 4-5 łyżeczek z chudym twarogiem :) zalecenia kosmetologa na piękna i zdrową cerę :)
 
 
alva_alva 


Słodki staż: 2012
Typ cukrzycy: Typ 1
Glukometr: Accu-Chek Nano
Pomogła: 17 razy
Dołączyła: 25 Maj 2012
Posty: 1227
Skąd: kujawsko-pomorskie
Wysłany: 07-08-2012, 21:27   

Ja piję olej z siemienia lnianego i rokitnika na żołądek i dwunastnicę.
 
 
piotrek_w 



Słodki staż: 1994
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Insulina: Humalog
Insulina 2: Lantus
Glukometr: Accu-Chek Performa
Pomógł: 9 razy
Wiek: 42
Dołączył: 10 Sty 2003
Posty: 1173
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 08-08-2012, 09:20   

Napiszcie skąd go najlepiej pozyskiwać. Czy np przechowywanie w szczelnych butelkach chroni przed utlenianiem?
_________________
T1 od 1994, zawsze mogło być gorzej ;-)
 
 
malwina 



Słodki staż: 01.09.2006
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Insulina: NovoRapid
Insulina 2: Lantus
Glukometr: Accu-Chek Performa
Pomogła: 2 razy
Wiek: 27
Dołączyła: 29 Lip 2012
Posty: 152
Skąd: śląskie
Wysłany: 08-08-2012, 10:51   

olej lniany trzeba przechowywać w lodówce i nie dłużej niż miesiąc od otwarcia butelki :) tak mówiła pani kosmetolog :)
 
 
gusia_gusia 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 29 Sty 2013
Posty: 8
Skąd: gdańsk
Wysłany: 29-01-2013, 22:50   

Bardzo zdrowy! Dodaje do salatek. szkoda ze nie jest tak latwo dostępny jak zwykly olej...
 
 
Renia220 
jeszcze pod górkę



Typ cukrzycy: Typ 2
Leczenie: Peny
Insulina 2: Levemir
Glukometr: Accu-Chek Active
Wiek: 50
Dołączyła: 24 Mar 2013
Posty: 19
Skąd: Piaseczno
Wysłany: 24-03-2013, 21:28   

Olej lniany jest łatwo dostępny prawie w każdym zielarskim sklepie posiadającym lodówkę. Na surowo raczej jako poślizg :-roll , w pełni wartościowy jedynie z białym chudym serem w formie zblendowanej pasty. Patrz dieta dr Budwig.
_________________
Jeszcze będę motylkiem.
 
 
piotrek_w 



Słodki staż: 1994
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Insulina: Humalog
Insulina 2: Lantus
Glukometr: Accu-Chek Performa
Pomógł: 9 razy
Wiek: 42
Dołączył: 10 Sty 2003
Posty: 1173
Skąd: Grodzisk Maz.
Wysłany: 05-01-2014, 09:04   

Renia220 napisał/a:
Olej lniany jest łatwo dostępny prawie w każdym zielarskim sklepie posiadającym lodówkę. Na surowo raczej jako poślizg :-roll , w pełni wartościowy jedynie z białym chudym serem w formie zblendowanej pasty. Patrz dieta dr Budwig.


Pomęczę ;-)

jak ktoś nie może nabiału, nijak nie może?

[ Komentarz dodany przez: zielona75: 05-01-2014, 13:05 ]
poprawiono cytowanie
_________________
T1 od 1994, zawsze mogło być gorzej ;-)
Ostatnio zmieniony przez zielona75 05-01-2014, 13:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
artnow 



Słodki staż: 12.2013
Typ cukrzycy: Typ 2
Leczenie: Tabletki
Glukometr: iXell OLED
Pomógł: 2 razy
Wiek: 35
Dołączył: 02 Sty 2014
Posty: 61
Skąd: Łódź
Wysłany: 05-01-2014, 19:59   

Kiedyś słuchałem jakiejś audycji z zaproszonym fachowcem profesorem jakimśtam w dziedzinie odżywiania. Temat dotyczył między innymi olejów i oliw.
Zadzwoniła słuchaczka i pytała o cudowne właściwości oleju lnianego. Wg tego profesora olej lniany był super, pod jednym warunkiem, że był prawie na bieżąco tłoczony. W przeciwnym czasie bardzo szybko traci swoje cudowne właściwości.
Za to polecał niedoceniany u nas olej rzepakowy tłoczony na zimno. Ten rzepakowy podobno ma nieznacznie mniej dobrych substancji (aż tak bardzo się nie skupiałem na audycji żeby zapamiętać, czy chodziło o omega 3, czy o coś innego), ma za to dużo dłuższy czas rozpadu tychże i dzięki temu dużo dłużej nadaje się do spożycia zachowując swoje zdrowe właściwości.
Oczywiście nie mowa tu o oleju kujawskim z reklamy tylko o prawdziwy olej rzepakowy tłoczony nieprzemysłowo.
 
 
 
tersa 
tersa


Pomogła: 1 raz
Wiek: 75
Dołączyła: 29 Sie 2008
Posty: 81
Skąd: Łódż
Wysłany: 05-01-2014, 20:24   

Kiedys próbowałam oleju lnianrgo dr.Budwig zmiksowanego z twarogiem - niestety smak był tak obrzydliwy , że nie udało mi się przełknąc ani odrobiny,
Czy może ktos zna taki sposób przyrządzenie, żeby było możliwe używanie go ?
_________________
tersa
 
 
Luna84 
Life is a high way



Słodki staż: 07.01.2013
Typ cukrzycy: Typ 1
Leczenie: Peny
Insulina: NovoRapid
Insulina 2: Levemir
Glukometr: Contour Plus
Wiek: 30
Dołączyła: 11 Kwi 2014
Posty: 35
Skąd: W-ch
Wysłany: 27-04-2014, 15:49   

tersa napisał/a:
Czy może ktos zna taki sposób przyrządzenie, żeby było możliwe używanie go ?


Ja go łączę z jogurtem naturalnym 2%, stosuje jako "sos" do sałatek.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

 
   

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group