To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.mojacukrzyca.org
Forum portalu mojacukrzyca.org

Ogólnie o cukrzycy - Moje wyniki krzywej. Czy juz sie martwic?

Malgosia78 - 04-08-2011, 10:35
Temat postu: Moje wyniki krzywej. Czy juz sie martwic?
Witam, mam 33 l, jestem szczupła, miałam cukrzyce ciążową (oprócz diety, insulina). Przed ciążą, jak i po ciągłe niedocukrzenia (wraz z objawami). Poszłam do ogólnego, dał skierowanie na krzywą (glukoza 75g). Wyniki takie:

na czczo: 97,7 mg/dl (70-00)
po 1h: 247,1 mg/dl (75-160)
po2h: 157,9 mg/dl (75-140)
Lekarz rodzinny stwierdził że nie potrzebuję skierowania do diabetologa, a ja nie czuje się dobrze-ciągłe wahania cukrów, osłabienie. Mam zdiagnozowane Hashimoto (narazie bez leków), poza tym anemia z niedoboru żelaza.

Zrobiłam sobie pomiar przygodny cukru wyniósł 241 a po 2 h 62 z objawami niedocukrzenia:/ Już sama nie wiem co myśleć...Czy zacząć się martwić? Dodam, że w rodzinie jest tylko 1 przypadek cukrzycy typu 1 (u kuzyna ze strony taty) natomiast ani babcia, ani mama nie mają cukrzycy.
Pozdrawiam

matimartyna - 04-08-2011, 10:42

Wyniki nie są wg mnie prawidłowe i koniecznie weź skierowanie do diabetologa, rodzinny na podstawie tych wyników nie powinien odmówić, jeśli jednak to zrobi to nie ustępuj. Cukrzyca z tego co wiem lubi chodzić w parze z Hashimoto. Zdarza się też, że zanim pojawi się cukrzyca to najpierw jest pewien czas z niskimi cukrami. Jeśli masz możliwość badaj częściej sobie cukry i z swoimi obserwacjami zgłoś się do diabetologa.
jaaga - 04-08-2011, 12:30

Malgosia78, tak jak powiedziała matimartyna, wyniki nie są prawidłowe.
Jeżeli miałaś cukrzycę ciążową, to niestety ryzyko cukrzycy, w różnym okresie po ciąży, wzrasta.
Ja również mam Hashimoto, pilnuję cukrów, bo na razie mam nietolerancję glukozy.
Jaki masz wynik TSH i kiedy był wykonywany?

Malgosia78 - 04-08-2011, 13:40

jaaga napisał/a:
Malgosia78, tak jak powiedziała matimartyna, wyniki nie są prawidłowe.
Jeżeli miałaś cukrzycę ciążową, to niestety ryzyko cukrzycy, w różnym okresie po ciąży, wzrasta.
Ja również mam Hashimoto, pilnuję cukrów, bo na razie mam nietolerancję glukozy.
Jaki masz wynik TSH i kiedy był wykonywany?




O Hashimoto dowiedziałam się w czerwcu, podczas usg. Wyniki z czerwca:
TSH-2,323
ft3-5,55 (3,5-6,5)
ft4-17,39 (11,5-22,7)
anty TG 385,7 (0-60)
anty TPO >1300 (0-60)

lipiec:
TSH-2,793
ft3-5,15
ft4-13,49

Niby wszystko w normie, lekarz mówił ze nie ma potrzeby brania leków. Ale ja nie czuję się dobrze, ciągle zmęczona, osłabiona, zaburzenia wzroku, silne nudności (od stycznia), zwroty głowy. Tak się męczę już od jakiegoś czasu...

jaaga - 04-08-2011, 15:28

Malgosia78 napisał/a:
Ale ja nie czuję się dobrze, ciągle zmęczona, osłabiona, zaburzenia wzroku, silne nudności (od stycznia), zwroty głowy.

Malgosia78, wiem, jak się czujesz. Miałam dokładnie te same objawy. Nie mogłam czytac, bo tekst się rozpływał, musiałam mrugać, żeby złapać ostrość.
Z powodu zawrotów głowyi nudności martwiłam się, że mam jakąś chorobę neurologiczną. I cały czas było mi zimno. O zmeczeniu i osłabieniu nie wspomnę.
Jak zrobiłam badania moje TSH wynosiło 3,26; za miesiąc podniosło się już do 3,75. Endokrynolog na podstawie wyników badań TSH, T4, T3, przeciwciał p/tarczycowych oraz co ważne - objawów klinicznych niedoczynności przepisła mi Euthyrox. Po kilku dniach objawy ustąpiły. I tak jest do dziś.

Malgosia78 - 04-08-2011, 15:48

Problemy z oczami mam podobne do Twoich+ śnieżenie+pojedyncze błyski, okropny światłowstręt zwłaszcza jak jest pochmurno, do tego duszności, kołatania serca i męczliwość. Mój pierwszy endo mi powiedział ze takie objawy to ja moge mieć nawet za 20 lat, ale nie teraz i to napewno nie od hashi ;/ I jak będę miała powyżej normy to dopiero włączy leki. Także postanowiłam zmienić endo. Jak narazie leków nie biorę. Już sama nie wiem co myśleć. Do tego ten cukier + niedobór żelaza (mam 43 norma 70-180). Czuję sie jakbym miała 70 lat...
jaaga - 04-08-2011, 16:07

Nie wiem, czy te objawy wynikały z powodu rozwijającej się niedoczynności tarczycy, czy z powodu anemii, którą też miałam. Endokrynolog, do którego poszłam jak zobaczył wynik TSH=3,26 powiedział mi, że to nie jest właściwy poziom dla mojej płci i wieku, że jest za wysoko. Dlatego dał mi skierowanie na anty TPO i USG tarczycy. Teraz wykonuję badania TSH co 3-4 miesiące i jak rośnie, to lekarz zwiększa mi dawkę leku. TSH powinnam zdaniem lekarza, utrzymywać na poziomie ok. 1.
Może wykonaj ponownie badanie TSH i tak jak mówisz zasięgnij opinii innego endokrynologa.

jaaga - 04-08-2011, 16:10

A co do podwyższonej glikemii. Stosujesz dietę i regularny wysiłek fizyczny? Posiadasz w domu glukometr?
Malgosia78 - 04-08-2011, 23:48

Witam ponownie, dziękuję za odzew :) Posiadam w domu glukometr, paski niestety kupuje nieregularnie ze względu na ich cene ;/ Co do diety to staram sie jeśc co 2-2,5 godz. Na pewno nie przestrzegam ściśle diety takiej jaką miałam w czasie cukrzycy ciążowej (3,5 roku temu). Aktualnie nie stosuję regularnie wysiłku fizycznego, z tego powodu ze nie czuje się najlepiej (ciągłe osłabienie, zawroty). Tak w ogóle to jeździłam konno (jeszcze w zeszłym roku) ale musze teraz jakoś dojść do siebie żeby skusić się na taki wysiłek fizyczny. To chyba tyle w tym temacie. Dla mnie dieta w ciąży była zbyt rygorystyczna, zwracanie uwagi na wymienniki węglowodanowe,musiałam jeść wtedy kiedy nie mialam apetytu, wciskałam w siebie jedzenie...A i tak musiałam wstrzykiwać sobie insulinę bo samą dietą nie uregulowałam poziomów cukru. Teraz po prostu pilnuję aby jeść co 2 godz ale nie stosuję takiej diety jak w czasie ciąży. Wiem tylko że niekorzystny wpływ mają słodycze bo powodują nagły wyrzut insuliny i potem nagły spadek. Nie wiem jak to się ma np do soków? W sumie to nie wiem jaką dietę powinnam stosować ;/
jaaga - 05-08-2011, 10:12

Malgosia78, też kupuję paski za pełną odpłatnością. Kilka razy w tygodniu wykonuje pomiar i sparwdzam glikemię.
Zazdroszczę Ci tej jazdy konnej. Myślę o tym i w tym roku muszę spróbować. Ja polubiłam jazdę na rowerze. Sprawia mi ogromną frajdę.
Posiłki zjadam co 3-4 godziny. Nie jem słodyczy, nie słodzę napojów, nie piję soków. Owoce - niewiele, warzyw - dużo, poza tym kasze, makarony z mąki pełnoziarnistej, ryż brązowy, chleb żytni. Ziemniaki od czasu do czasu w małej ilości. Mięso, ryby kilka razy w tygodniu.
Napisz koniecznie jak skonsultujesz się z kolejnym endokrynologiem, a może też i z diabetologiem. Ja chodzę do endokrynologa, który zajmuje się też cukrzycami. :) I zobaczysz, że wszystko wróci do normy :) Pozdrawiam



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group