To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
forum.mojacukrzyca.org
Forum portalu mojacukrzyca.org

Cukrzyca typu 2 - Cholesterol - statyny

elaw - 29-11-2010, 06:23
Temat postu: Cholesterol - statyny
Witam!
Pozwoliłam założyć nowy wątek dla "dwójkowiczów".
Mam pytanie - czy stosujecie statyny na obniżenie cholestorolu. Bedąc ostatnio u diabetologa, kazała mi zwiększyć dawkę zocoru do 20 mg. Naczytałam się w necie tyle negatywnych opinii nt. stosowania statyn, że wczoraj wieczorem 10 mg nie wzięłam zalecanego mi leku przez lekarza. Dietę mam rygorystyczną, nie jadam tłuszczy,słodyczy,węglowodanów w nadmiarze.
Wyniki moje to:

cholestorol całkowity 203 mg/dl - norma (0-200)
HDL 53 - norma (45-65)
LDL 132 - norma (0-135)
trójglicerydy 81 - norma (0-200).

Na podstawie tych wyników lekarz zaleciła mi stosować 20 mg statyny, twierdząc, że przy cukrzycy LDL winien wynosić do 100mg/dl. Statyny czynią więcej szkody w naszych organizmach, aniżeli pożytku(uszkadzają trzustkę,wątrąbę,nerki...)- odstawiłam z dniem wczorajszym na okres miesiąca, gdyż tak od pół roku, a nawet trochę wcześniej odczuwam lekkie pieczenie skóry w łydkach i tkliwość mięśni - zobaczę, czy nastąpi poprawa - zawsze wrócić do leku mogę, ale muszę odstawić po 10 latach brania i poobserwować owe dolegliwości. Owszem zgłosiłam we wrześniu te objawy lekarzowi,która skierowała mnie do neurologa,który "obstukał" mnie swoim młoteczkiem i napisał (bez jakiejkolwiek rozmowy,z jakimi objawi przychodzę), że żadnych powikłań cukrzycowych z odruchami nie stwierdza - koniec i basta! I weź tu człowieku dyskutuj..... Będę wdzięczna, jeżeli się odezwą osoby biorące statyny i w jakich dawkach, a przede wszystkim czy odczuwają jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu mięśniowo-nerwowego. Pozdrawiam

koniczyna - 29-11-2010, 10:12

elaw napisał/a:
Dietę mam rygorystyczną, nie jadam tłuszczy,słodyczy,węglowodanów w nadmiarze.

A jak z aktywnością fizyczną?Jeśli zdecydowałaś się na odstawienie statyny to koniecznie więcej ruchu.Ruch dobrze reguluje lipidy(zwiększa HDL,zmniejsza LDL)
Ja brałam Vasilip ale tylko w pierwszych tygodniach po rozpoznaniu cukrzycy.A profil lipidów
robię dwa razy w roku i mam podobny do twoich wyników(z tym ,że LDL ok.100)

elaw - 29-11-2010, 11:08

Ruchu mam dużo dziennie - pokonuję 4-5 km w ciągu dnia (zwłaszcza po posiłkach). Jedną mam wadę, do której muszę się przyznać, że rano do kawy wypalam 3 -5 papierosów , a to nałóg zbyteczny w zdrowym żywieniu. Poczekam m-c, pójdę zrobić sobie frakcje i porównam wyniki. Pozdrawiam
Kate - 29-11-2010, 22:38

elaw napisał/a:
do kawy wypalam 3 -5 papierosów, a to nałóg zbyteczny w zdrowym żywieniu

To prawda, nie da rady odżywiać się zdrowo wypalanymi papierosami :no:

Jeśli chodzi o statyny, to zapytam dokładniej przy okazji wizyty jak sprawa wygląda.

elaw - 30-11-2010, 09:12

Każdy myślący człowiek zdaje sobie sprawę, że papierosy to trucizna i jestem już na etapie ich rzucania stopniowo, dziś już pozwoliłam sobie tylko na 2 papierosy do kawy i myślę, żeby do końca roku całkowicie z nich zrezygnować. Ten okropny nałóg trwał latami! Nie sądzę też, ażeby te parę sztuk, które ostatnio wypalałam, miały diametralny wpływ na cholestorol, a raczej niedoczynność tarczycy, którą mam ponad 20 lat i leczę hormonami. Lekarze i owszem, są za statynami, ale nie u wszystkich jednak pojawiają się problemy neurologiczne zażywając statyny. Podzielam Twój pogląd Kate.Pozdrawiam
Kate - 30-11-2010, 12:48

elaw najzupełniej Cię rozumiem :) kiedyś sama przerabiałam problem kawa - papieros i jaki to był wtedy smak :D ..... chryste panie ... :x :D

Co do statyn ....
leczenie z tego co wiem kilku podstawowych schorzeń jest ujęte w jakieś standardy, należą do nich m.in. leki oraz badania, które wykonuje się celem diagnostyki.

I tak np. jeśli chodzi o leki, to wszyscy leczeni na np. chorobę wieńcową zgodnie ze standardami, z użyciem leków z czterech podstawowych grup, mają podawane - lek przeciwzakrzepowy (pochodna kwasu acetylosalicylowego), leku obniżającego cholesterol z grupy statyn, leku z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny lub blokera receptora angiotensyny oraz leku z grupy beta-blokerów.
oraz oczywiście:
* zakaz palenia papierosów
* normalizacja wagi ciała
* regularne ćwiczenia fizyczne
* prawidłowe leczenie cukrzycy, hipercholesterolemii, nadciśnienia tętniczego,
* unikanie stresów.

Troszkę inne standardy są w leczeniu udaru mózgu, cukrzycy itd.

A wracając do pytania z tematu który rozpoczęłaś .....
w związku z tym, że parestezje i neuropatia może mieć wpływ na przełożenie w kontekście układu nerwowego, to obawiam się, że moja opinia może lekko zafałszować odpowiedź o odczucia.

liliput - 23-05-2012, 17:46

Witam, ja co prawda nie biorę statyn, ale mój mąż tak. W dawce 5 mg Rosucardu. Jak na razie (lek stosuje od około 2 lat) nie odczuwa żadnych niepokojących objawów. Oczywiście czytałam ulotkę i sporo na temat statyn więc wiem z czym to się wiąże, ale lekarz wytłumaczył mi że znacznie obniża to ryzyko incydentu sercowego, co mnie przekonuje powiem szczerze. No ale nie mogę nie wspomnieć że mąż odchudza, nie pali, stawiamy też na naturalne metody obniżenia cholesterolu (ciemne, pelnoziarniste pieczywo, nie stosowanie cukry, kilka posiłków "lekkich" zamiast 2, 3 w ciągu dnia). Oczywiście poza tym co mówi lekarz, prowadzę też obserwacje na "własną ręke", opierając się głównie na interecie, choćby w kwestii takiej jak cholesterol normy, faktycznie potwierdzam że czasem ciężko sie dogadać z lekarzem, albo się spieszy, albo chce człowieka zbyć - takie mam wrażenie...
wo6253 - 24-05-2012, 16:45

Ja biorę tulip 40mg około 10 lat i nic nie zauważyłem ubocznego, przekonał mnie lekarz jak powiedział, że bardzo dużo Polaków umiera na serce, ale za to ze zdrową wątrobą, bo nie chcą brać leków :-P . A z cholesterolem to też jest tak , że nie tylko poziomy są ważne ale stosunek LDL do HDL.
Amerykański „Narodowy program edukacji cholesterolowej” Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Krwi zawiera wytyczne obniżania statynami poziomu LDL:

do poniżej 70 mg/dl u osób z chorobami serca i u osób umiarkowanie zagrożonych tymi chorobami

czyli między innymi u cukrzyków.
Mój ostatni wynik to chol. całkowity 164 ale co z tego jak HDL mam tylko 33 (wysokie ryzyko), a LDL 104 .



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group